Najčešći uzrok urinarnih infekcija je dehidracija, boravak na bazenima, jezerima, općenito javnim kupalištima kao i duže vrijeme provedeno u mokrom kupaćem kostimu itd. Brojni faktori toplog vremena olakšavaju razvoj bakterija.

Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije kroz ljetne mjesece organiziraju javnozdravstvenu aktivnost savjetovanja pacijenata pod nazivom „Ljeto bez urinarne infekcije.“ Pitajte farmaceute sve što vas zanima o urinarnim infekcijama, osobito ako ste im skloni, saznajte kako ih možete spriječiti, sve o uzrocima, simptomima, kao i proizvodima za samoliječenje.

Svake godine više od 8 milijuna ljudi liječi se od infekcija mokraćnog sustava, a istraživanja pokazuju da taj broj raste ljeti. Jedna je studija pratila porast od 15% u dijagnosticiranim slučajevima urinarnih infekcija kada se temperature popnu na oko 30 stupnjeva. Bakterijske infekcije po učestalosti su odmah iza infekcija gornjih dišnih puteva.

Upala mokraćnog mjehura počinje naglo, a peckanje pri mokrenju, bolno i često mokrenje malih količina mokraće te urgencija i osjećaj nedovoljno ispražnjenog mjehura simptomi su koje u najvećem broju slučajeva opisuju pacijenti koji potraže savjete kod ljekarnika, a sumnjaju na upalu mokraćnog mjehura.

Mokraća može biti zamućena i neugodna mirisa, a mogu se pojaviti i krv ili gnoj.

Najčešći simptomi infekcije u mokraćnom sustavu su:
 bolno i peckajuće mokrenje
 potrebu za mokrenjem često i odmah
 noćno mokrenje
 mokrenje u malim količinama, unatoč osjećaju potrebe za mokrenjem
 zamućen, neugodan miris ili krvav urin
 bol u donjem dijelu trbuha
 groznica i zimica (vrućica viša od 38° može ukazivati na gornji IMS)
 mučnina i povraćanje
 bol u donjem dijelu leđa i sa strane

Simptomi specifični za muškarce:
 bol tijekom ejakulacije
 bol iza skrotuma