Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni

Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije predstavile su projekt „Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni“ 29. rujna 2023. povodom Svjetskog dana srca u Centralnoj ljekarni Osijek. Nakon promotivnog događanja i predstavljanja, usluga besplatne provjere EKG-a srca nastavlja se do daljnjega provoditi u Centralnoj ljekarni Osijek na Trgu Ante Starčevića te prema planu i u drugim ljekarnama.

Savjetovalište o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

U Ljekarnama srce provodi se i usluga savjetovališta na temu bolesti srca i što se sve možete učiniti za zdravlje srca. Cilj savjetovanja u ljekarnama je poticanje svjesnosti o zdravlju srca s naglaskom na prevenciju bolesti te donošenje odluka koje će se pozitivno odraziti na kardiovaskularne bolesti. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti „ubojica broj 1 u svijetu“ vrlo je važno neprestano ukazivati na važnost mijenjanja životnih navika na bolje.

Pacijenti se mogu savjetovati s farmaceutima o sprečavanju bolesti srca i krvnih žila koje imaju velik javnozdravstveni značaj, a vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi. Zainteresirani u ljekarnama mogu spoznati koliki je njihov osobni rizik od obolijevanja od srčanog ili moždanog udara i kako aktivno pristupiti kontroli rizika.