Kao što je jučer najavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od danas hrvatski građani mogu u ljekarnama diljem Hrvatske, pa tako i u Ljekarnama srce – Ljekarnama Osječko-baranjske županije, preuzeti EU digitalnu COVID potvrdu. Potvrda se može preuzeti u tiskanom obliku ili poslati putem e-maila.

Dovoljno je predočiti iskaznicu za zdravstveno osiguranje ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik upisom OIB-a u web aplikaciju preuzeti COVID potvrdu.

EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je osoba cijepljena prvom ili objema dozama cjepiva protiv bolesti COVID-19. Negativni PCR ili brzi antigenski test i preboljenje bolesti COVID-19 su također jedan od preduvjeta za izdavanje COVID potvrde.

Uključivanje ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva.

Ovim iskorakom hrvatskim građanima olakšan je pristup COVID potvrdama koje predstavljaju administrativni dokument i služe kao dodatno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije.

*Potvrde se neće izdavati u vremenu dežurstava u Ljekarnama srce – od 20:00-7:00 sati te nedjeljom i blagdanom.

Foto: hljk.hr