Dolaskom ljeta i toplijeg vremena uglavnom provodimo više vremena na otvorenom i izloženiji smo sunčevim zrakama. Iako je sunce izvor života i donosi nam vitamin D pretjerano izlaganje može imati štetne posljedice. Zato je važno ukazati na pravilnu zaštitu od sunca i održati kožu zdravom tijekom cijele godine, a posebice ljeti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri od pet slučajeva raka kože mogu se spriječiti, dok svake godine od nekog oblika raka kože u svijetu oboli 2 do 3 milijuna ljudi, od kojih 41.000 umre od melanoma.

Ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati direktan boravak na suncu od 10-17 sati, nositi odgovarajuću odjeću, naočale, pokrivala za glavu. Fotoprotekcija je izrazito bitna, a uključuje primarnu i sekundarnu zaštitu. Primarna zaštita su zaštitne kreme s UV faktorom koje štite od crvenila, opeklina i drugih oštećenja kože, a sekundarna zaštita je oralna primjena antioksidansa koji pružaju dugoročnu zaštitu od UV-uzrokovanog fotostarenja i raka kože.

Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije organiziraju javnozdravstvenu aktivnost Zaštita od sunca u srpnju i kolovozu 2024. godine.

U Ljekarnama srce organizirane su sljedeće aktivnosti za pacijente:

• Savjetovanje o fotoprotekciji
• Savjetovanje o njezi kože nakon izlaganja suncu
• Određivanje tipa kože
• Određivanje fototipa kože