Svjetski dan hipertenzije obilježava se svake godine 17. svibnja od kada ga je 2005. godine inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Od tada se obilježava s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Ove godine obilježavanje se odvija pod sloganom „Lov na tihog ubojicu“ i u ljekarnama po sloganom „Ljekarnik kao važna karika u skrbi pacijenata s hipertenzijom“ te je naglasak na borbu protiv niske stope svjesnosti o ovoj bolesti diljem svijeta i informiranja o preciznim metodama mjerenja krvnoga tlaka. Zajednički je to projekt Hrvatske lige za hipertenziju, Hrvatske ljekarničke komore i ljekarni diljem Hrvatske.

Ljekarne su posvećene tijekom cijele godine osvještavanju pacijenata o važnosti ranog otkrivanja bolesti, redovitog mjerenja arterijskog krvnog tlaka, praćenju adherencije na propisanu farmakoterapiju te na promjenu načina života za dobar ishod liječenja.

Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije uključile su se u projekt i provode ga u svim svojim poslovnicama do kraja svibnja gdje su organizirana mjerenja krvnog tlaka i zdravstveno savjetovalište za pacijente.

Izmjerite svoj tlak! Povišen krvni tlak je glavni uzrok smrti na svijetu koji se može spriječiti.