Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije povodom Svjetskog dana srca predstavile su danas projekt „Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni“ u Centralnoj ljekarni Osijek. Riječ je o projektu koji pacijentima donosi novu besplatnu uslugu u ljekarni putem koje će osim mjerenja krvnog tlaka istovremeno moći snimiti i EKG.

Svi znamo koliki je značaj i važnost preventivnih zdravstvenih pregleda i koliko se na to ukazuje u dostupnoj zdravstvenoj zaštiti na području Osječko-baranjske županije i upravo imamo dokaz koliko smo uvijek aktivni po tom pitanju. Danas povodom Svjetskog dana srca svjedočimo još jednoj fazi zdravstvenog razvoja i djelovanja ovaj put u Ljekarnama srce – Ljekarnama Osječko-baranjske županije.“ – rekao je Mato Lukić zamjenik župana Osječko-baranjske županije te naglasio kako je cilj ovakvih projekata osvijestiti populaciju o važnosti preventivnog djelovanja na bolesti.

Putem ovog projekta koji pokreću Ljekarne srce farmaceuti će pomoći u ranom otkrivanju promjena u srčanom ritmu. Srčane aritmije često mogu biti bez simptoma, stoga je dijagnostika otežana. Snimat ćemo brzinu rada srca i srčani ritma pomoću jednostavnog elektrokardiografa (EKG-a) te će pacijenti dobiti zapis od 30 s. Ukoliko EKG uređaj signalizira nepravilnost u srčanom ritmu ljekarnik će pacijenta uputiti liječniku na pregled što nikako nužno ne znači postojanje patološkog stanja ili bolesti.“ – naglasila je dr.sc. Suzana Ćavar, zamjenica ravnatelja Ljekarni srce te dodala kako se obavljajući dva važna mjerenja dobiju rezultati koji mogu pomoći u dijagnostici i djelotvornim preporukama za liječenje.

Projekt je podržao i kardiolog doc.dr.sc. Hrvoje Roguljić koji je za ovu prigodu rekao: „Velik broj pacijenata ima simptome poremećaja srčanog ritma, a možda ne mogu u kratkom roku doći na EKG pregled za vrijeme tegoba pa upravo ovaj projekt dostupnosti EKG aparata u ljekarni omogućit će detekciju patološkog srčanog ritma. Pregled traje nekoliko minuta nakon kojeg imamo jednokanalni EKG zapis koje današnje zdravstvene smjernice priznaju pa se i na temelju ovoga mjerenje može postaviti dijagnoza aritmije. Nakon eventualno utvrđene nepravilnosti srčanog ritma potrebno nakon ovog mjerenja potražiti savjet ili pomoć liječnika.

Promotivno događanje će se nastaviti i u subotu 30. rujna 2023. od 10-12 sati, a nakon toga će se besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem nastaviti do daljnjega provoditi u Centralnoj ljekarni Osijek.