Sve je više znanstvenih dokaza o povoljnom učinku probiotika na zdravlje. Prema definiciji Svjetske znanstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi tzv. „dobre“ bakterije koje primijenjene u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Možete ih uzimati kao probiotički lijek, dodatak prehrani ili putem hrane. Nisu korisni samo za zdravlje odraslih, nego mogu utjecati i na zdravlje male djece. Na tržištu tako postoje pripravci prilagođeni djeci, čak i onoj do 2 godine života.

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima, između tzv. „dobrih i loših“ bakterija. Mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, loših prehrambenih navika, prekomjernoj konzumaciji alkohola… Dosadašnja znanstvena istraživanja upućuju da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu tjelesnu floru, međutim kao privremene kolonije mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora, dajući prirodnoj flori dovoljno vremena da se oporavi. Preporučuju se i prije pojave eventualnih zdravstvenih tegoba, mogu se uzimati i preventivno kako bismo održali ili vratili ravnotežu poremećene mikrobiote crijeva što pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Povoljni učinci probiotika

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije probiotici imaju povoljan učinak kod poboljšanja imunološke funkcije organizma, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te drugih stanja i bolesti kao što su:

• Intolerancija laktoze
• Sniženje kolesterola
• Sniženje krvnog tlaka
• Prevencija i liječenje proljeva
• Smanjenje upale
• Prevencija rasta štetnih bakterija kod stresa
• Povoljan učinak kod žena s bakterijskim vaginozama
• Smanjen rizik od razvoja brojnih bolesti

Probiotici i antibiotska terapija

Antibiotici osim što ubijaju patogene bakterije zbog kojih su i indicirani, ubijaju i „dobre“ bakterije u crijevima što često dovodi do proljeva, a probiotici smanjuju mogućnost dobivanja takvih proljeva.

Proljev se javlja u 5-49% pacijenata koji uzimaju antibiotike, a može se pojaviti već na početku terapije ili do dva mjeseca nakon završetka uzimanja antibiotika. Osobito se često javlja kod osoba koje uzimaju antibiotike sa širim spektrom djelovanja, kod starijih osoba, pacijenata koji su već duže hospitalizirani i kod oralne primjene antibiotika.

Pravilan odabir i primjena

Važno je naglasiti da samo kvalitetni probiotici mogu osigurati blagotvorne učinke na tijelo i zato se prilikom kupovanja mora obratiti pažnja na više čimbenika. Najvažniji je pravilan izbor pri čemu je bitno odabrati odgovarajući bakterijski soj. Nije svejedno koje probiotičke sojeve koristimo, podaci o rodu, vrsti i soju osnovni su podaci o određenom probiotiku pa tako izbor ovisi o stanju/bolesti za koje ga koristimo. Učinkovitost varira i ovisi o dozi, trajanju uporabe i drugim čimbenicima.

Savjet o odabiru i pravilnoj primjeni probiotika potražite kod farmaceuta u Ljekarnama srce.