Danas se sve više govori o važnosti probiotika za naše zdravlje. Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije organiziraju Tjedan probiotika od 24. do 30. lipnja 2024. Cilj akcije je pacijentima ukazati na važnost dobrih bakterija za zdravlje, objasniti kako djeluju probiotici i zašto bi ih trebalo uključiti u svakodnevnu rutinu.

Što su probiotici?

Probiotici su “dobre” bakterije koje prirodno nastanjuju naš probavni trakt. Imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže mikroflore u crijevima, što je neophodno za probavu i apsorpciju hranljivih tvari. Najpoznatiji sojevi probiotika su Lactobacillus i Bifidobacterium, a često se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta, kefira i kiselog kupusa.

Kako djeluju probiotici?

Probiotici djeluju na nekoliko načina:
1. Poboljšavaju probavu
2. Jačaju imunitet
3. Održavaju ravnotežu crijevne mikroflore
4. Pomažu u sintezi određenih vitamina

Zašto su probiotici važni?

Moderni način života, stres, nepravilna prehrana i upotreba antibiotika mogu narušiti ravnotežu naše crijevne mikroflore, a to često dovodi do različitih zdravstvenih problema, kao što su probavne smetnje, alergije i oslabljeni imunitet. Dodavanjem probiotika u prehranu možete pomoći u održavanju zdrave crijevne flore i unapređenju zdravlja općenito.

Kako odabrati pravi probiotik?

Pri odabiru probiotika važno je obratiti pažnju na nekoliko činjenica:
• Sojevi bakterija: Različiti sojevi imaju različite uloge pa je važno odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama
• Broj živih bakterija: Probiotici trebaju sadržavati dovoljno velik broj živih bakterija kako bi bili efikasni
• Kvalitetan proizvod: Odaberite proizvode od renomiranih proizvođača koji jamče kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda.

Preporuka za upotrebu

Na raspolaganju su različiti oblici probiotika – kapsule, tablete za žvakanje, prah, otopine i kapi. Pri odabiru probiotika savjet potražite u Ljekarnama srce. Ljekarnici će ovisno o  potrebama pacijenta preporučiti odgovarajući soj koji je definiran rodom, vrstom i podvrstom probiotika. Ljekarnik će preporučiti najbolji i najprihvatljiviji oblik probiotika te detaljno objasnit način uzimanja.