Svjetski dan srca obilježava se svake godine, a međunarodna tema ove godine je „Koristi srce upoznaj srce“ kao podsjetnik svima da se brinu o svom srcu. Obilježavanjem ovog dana cilj je osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima te njihovoj prevenciji.

Predstavljanje projekta „Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni“

Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije povodom Svjetskog dana srca predstavljaju projekt „Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni“ 29. rujna 2023. u 11:00 sati u Centralnoj ljekarni Osijek.

Promotivno događanje će se nastaviti i u subotu 30. rujna 2023 od 10-12 sati, a nakon toga će se besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem nastaviti do daljnjega provoditi u Centralnoj ljekarni Osijek.

Savjetovalište o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

U Ljekarnama srce provodi se i usluga savjetovališta na temu bolesti srca i što se sve možete učiniti za zdravlje srca. Cilj akcije je poticanje svjesnosti o zdravlju srca s naglaskom na prevenciju bolesti te donošenje odluka koje će se pozitivno odraziti na kardiovaskularne bolesti. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti „ubojica broj 1 u svijetu“ vrlo je važno neprestano ukazivati na važnost mijenjanja životnih navika na bolje.

Savjetovalište će se odvijati u sljedećim ljekarnama:
Centralna ljekarna Osijek, Centralna ljekarna Đakovo, Centralna ljekarna Valpovo, Centralna ljekarna Beli Manastir, Park Osijek, Mursa, Donji grad, Đakovština, Višnjevac, Darda, Antunovac, Bilje.

U navedenim ljekarnama će se održati Zdravstveno savjetovalište u kojem će se pacijenti moći posavjetovati s farmaceutima o sprečavanju bolesti srca i krvnih žila koje imaju velik javnozdravstveni značaj, a vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi. Zainteresirani će moći spoznati koliki je njihov osobni rizik od obolijevanja od srčanog ili moždanog udara i kako aktivno pristupiti kontroli rizika.

Zdrav i aktivan život kao imperativ

Svatko osobno može zaštititi svoje srce i spriječiti KVB izborom zdravije prehrane, nepušenjem, izbjegavanjem alkoholnih pića te redovitom tjelesnom aktivnošću. Prvi korak u zaštiti srca je svakako tzv. mediteranski tip prehrane u kojem dominiraju žitarice, mnogo povrća i voća, nezasićene masti iz maslinovog ulja i plave ribe kao glavnih izvora omega-3 masnih kiselina te niskomasni mliječni proizvodi. Potrebno je ograničiti unos hrane na najmanje 3 ili idealno 5 manjih obroka dnevno. Alkohol bi se trebao gotovo u potpunosti izbaciti jer se upravo on metabolizmom pretvara u štetne masnoće, a unos kave trebao bi se ograničiti na 2-3 šalice dnevno. Kako je prekomjerna tjelesna težina u izravnoj vezi s povećanim rizikom od bolesti srca, potrebno je regulirati tjelesnu težinu te uvesti umjerenu tjelesnu aktivnost od barem 30 minuta svaki dan. Pušenje je također jak čimbenik za razvoj KVB, a u odvikavanju mogu pomoći OTC lijekovi u obliku flastera, guma za žvakanje ili spreja.

Dodatci prehrani također su dio prevencije. Od dodataka prehrani koji se mogu uzimati preventivno, odnosno liječenja bolesti srca našli su se biljni steroli, omega-3 masne kiseline, crvena riža, magnezij te koenzim Q10. Za više savjeta o prevenciji kardiovaskularnih bolesti obratite se ljekarnicima u Ljekarnama srce.