Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, a međunarodna tema ove godine je „Use heart for every heart“. Obilježavanjem ovog dana cilj je osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima.

Ljekarne srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije tim povodom organiziraju javnozdravstvenu akciju savjetovališta u ljekarnama na temu bolesti srca i što se sve možete učiniti za zdravlje srca. Cilj akcije je poticanje svjesnosti o zdravlju srca s naglaskom na prevenciju bolesti te donošenje odluka koje će se pozitivno odraziti na kardiovaskularne bolesti. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti „ubojica broj 1 u svijetu“ vrlo je važno neprestano ukazivati na važnost mijenjanja životnih navika na bolje.

U odabranim ljekarnama će se održati Zdravstveno savjetovalište u kojem će se pacijenti moći posavjetovati s farmaceutima o sprečavanju bolesti srca i krvnih žila koje imaju velik javnozdravstveni značaj, a vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi. Zainteresirani će moći spoznati koliki je njihov osobni rizik od obolijevanja od srčanog ili moždanog udara i kako aktivno pristupiti kontroli rizika.

 

Zdrav i aktivan život kao imperativ

Svatko osobno može zaštititi svoje srce i spriječiti KVB izborom zdravije prehrane, nepušenjem, izbjegavanjem alkoholnih pića te redovitom tjelesnom aktivnošću. Prvi korak u zaštiti srca je svakako tzv. mediteranski tip prehrane u kojem dominiraju žitarice, mnogo povrća i voća, nezasićene masti iz maslinovog ulja i plave ribe kao glavnih izvora omega-3 masnih kiselina te niskomasni mliječni proizvodi. Potrebno je ograničiti unos hrane na najmanje 3 ili idealno 5 manjih obroka dnevno. Alkohol bi se trebao gotovo u potpunosti izbaciti jer se upravo on metabolizmom pretvara u štetne masnoće, a unos kave trebao bi se ograničiti na 2-3 šalice dnevno. Kako je prekomjerna tjelesna težina u izravnoj vezi s povećanim rizikom od bolesti srca, potrebno je regulirati tjelesnu težinu te uvesti umjerenu tjelesnu aktivnost od barem 30 minuta svaki dan. Pušenje je također jak čimbenik za razvoj KVB, a u odvikavanju mogu pomoći OTC lijekovi u obliku flastera, guma za žvakanje ili spreja.

Dodatci prehrani dio su prevencije

Od dodataka prehrani koji se mogu uzimati preventivno, odnosno liječenja bolesti srca našli su se biljni steroli, omega-3 masne kiseline, crvena riža, magnezij te koenzim Q10.

Biljni steroli (prirodno prisutni u biljnim uljima, manje u povrću, svježem voću, kestenima, žitaricama i mahunarkama) zbog svoje strukturne sličnosti kolesterolu ometaju njegovu apsorpciju i smanjuju njegovu razinu u organizmu, a posebno “lošeg” LDL kolesterola.

Omega-3 masne kiseline štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, smanjenjem upale i antiaritmijskim djelovanjem (prevencija fibrilacije atrija). Iako imaju manji utjecaj na kolesterol, njihov učinak na snižavanje tlaka smanjuje brzinu nastanka aterosklerotskih plakova. Pri izboru najboljeg dodatka prehrani s omega-3 masnim kiselinama treba voditi računa o izvoru omega-3 masnih kiselina, kao i obliku te čistoći. Studije pokazuju kako dodatak 2-3 g ribljeg ulja dnevno može smanjiti razinu triglicerida za 25-30%. Pri tome su najučinkovitije eikozapentaenska masna kiselina (EPA) i dokozaheksaenska masna kiselina (DHA), dok α-linolenska kiselina iz biljnih izvora ne pokazuje toliko povoljan učinak.

Crvena riža kao prirodni izvor monakolina, tvari koji inhibiraju enzim odgovoran za stvaranje kolesterola, uspješno smanjuje razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola te triglicerida u krvi. Istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 45%. Prilikom uzimanja dodataka prehrani koji sadrže crvenu rižu treba obratiti pozornost na velik broj potencijalnih interakcija s drugim lijekovima, iako se radi o biljnom lijeku.

Magnezij ima izuzetno važnu ulogu u organizmu – sudjeluje u preko tristo enzimskih reakcija u tijelu. Također sudjeluje i u prevenciji srčanog i moždanog udara sudjelovanjem u regulaciji glukoze u krvi, krvnog tlaka te srčanog ritma. Potreban nam je u količini od 300-420 mg dnevno, ovisno o dobi i spolu osobe.

Koenzim Q10 je najviše istraživan kod prevencije i potporne terapije bolesti srca zbog povoljnog učinka na povišen krvni tlak, kardiomiopatiju, anginu pektoris te prevenciju infarkta miokarda. Učinak se prije svega temelji na antioksidativnom učinku (smanjuje stvaranje aterosklerotskih plakova) i poboljšanju funkcije stijenke krvne žile. Između ostalog ima i blagi antihipertenzivni učinak. Povodom Svjetskog dana srca odaberite najbolje za zaštitu Vašeg srca te tako spriječite bolesti srca i krvnih žila.

Savjetovalište o prevenciji kardiovaskularnih bolesti odvijat će se od utorka 27.9. do petka 30.9.2022. sljedećim ljekarnama:
Centralna ljekarna Osijek, Park Osijek, Mursa, Donji grad, Retfala, Tenja, Višnjevac, Đakovština, Darda, Čepin, Antunovac, Ernestinovo, Batina i Depo Bijelo Brdo.

 

 

 

Naslovna fotografija: freepik.com