Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) u narodu još poznata kao limundžik, partizanka i fazanuša samonikla je, korovna biljka porijeklom iz južnih krajeva Sjeverne Amerike. U našim predjelima je najrasprostranjenija u području između Drave i Save, a njezina peludna zrnca zbog svoje aerodinamičnosti mogu se prenositi na udaljenosti i do 100 km. Cvatnja ambrozije započinje početkom srpnja i traje sve do listopada.

ALERGIJA

Alergija ili preosjetljivost je neuobičajena i prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite, inače neškodljive čimbenike iz okoliša zvanih alergeni. Alergen će potaknuti cijeli kompleksni niz reakcija u našem tijelu i u konačnici će doći do oslobađanja molekula histamina iz stanica. Upravo je oslobođeni histamin najveći uzročnik simptoma koji se javljaju kod alergije.

SIMPTOMI, PREVENCIJA I LIJEČENJE

Peludna hunjavica ili alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice. Simptomi su kihanje, vodenasta sekrecija, svrbež i začepljenost nosa te pečenje, crvenilo, svrbež i pojačano suzenje oka. Od ostalih tegoba može se javiti kašalj, otežano disanje i pritisak u prsima, a može se javiti i napadaj astme.

Osobe alergične na ambroziju trebale bi tijekom sezone cvatnje izbjegavati boravak na otvorenom, posebice za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena. Za izlete u prirodi uputno je izabrati dan nakon kiše kada je koncentracija peludi u zraku najniža. Nakon boravka na otvorenom prostoru trebali bi se otuširati, oprati kosu i presvući odjeću. Treba izbjegavati prijepodnevno provjetravanje prostorija,  koristiti klima uređaje te izbjegavati sušenje rublja na otvorenom prostoru. Budući da nam današnji tempo života ne omogućava uvijek provođenje preventivnih mjera često se mora posegnuti za farmakoterapijom. Ovisno o težini simptoma primjenjuju se različiti lijekovi koji kontroliraju simptome. Od lijekova koje propisuje liječnik koriste se antihistaminici, odnosno lijekovi koji će suzbiti djelovanje oslobođenog histamina. Neki od antihistaminika su dostupni u ljekarnama  i bez recepta. U težim slučajevima liječnik će prepisati inhalacijske kortikosteroide (protuupalne lijekove) u obliku sprejeva za nos dok se kod izraženijih očnih simptoma prepisuju antialergijske kapi za oči.

Preporučuje se ispirati nos fiziološkom otopinom obogaćenom manganom ili ektoinom koji će smanjiti utjecaj alergena na sluznicu nosa. Kod začepljenosti nosa mogu se kratkotrajno, do 5 dana, koristiti nazalni dekongestivi. Alternativa kapima za nos su hipertonične fiziološke otopine koje opet neki proizvođači obogaćuju primjerice solima mangana i kalcija, hijaluronskom kiselinom ili dekspantenolom, koji njeguju sluznicu nosa, te morskim algama. Ovakvi preparati se mogu koristiti kroz duži period, a mogu ih koristiti i trudnice i dojilje. Osobe koje imaju izraženije simptome na očima mogu koristiti umjetne suze te će tako ispirati alergene iz oka. Za ublažavanje simptoma peludne hunjavice imamo i nekoliko biljnih saveznika koji nam dolaze iz prirode. Najčešće korišteni su crni kim, kozlinac i kopriva. Biljne pripravke potrebno je uzimati nekoliko mjeseci prije cvatnje i mjesec dana nakon. Simptome alergijskog rinitisa mogu još olakšati i povećan unos kalcija (800mg/dan) i vitamina C (1000mg/dan) te unos probiotika.

 

Katarina Štern Kasa, mag.pharm