Moderan način života obilježen često zagađenjima okoliša, stresom, nekvalitetnom prehranom nerijetko se odražava na našoj jetri. Prerađuje gotovo svaku tvar koju čovjek unese u organizam i bolesti jetre često su uzrok nezdravog načina života.

Opterećujete li svoju jetru svakodnevnim unosom raznih lijekova, alkohola, aditiva, neumjerenih količina masti i općenito nepravilnim izborom namirnica ili nezdravom pripremom hrane? Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre.

Većina ljudi neće razviti teške oblike bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice, ali mogu osjetiti posljedice njezinog nepravilnog rada poput umora, glavobolje, depresije, nesanice, nadutosti, gubitka apetita, promjene raspoloženja, PMS-a.

Zdrav način života i balansirana prehrana povoljno djeluju

Bolesti jetre nalaze se na desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrti, jetra je „tihi organ“ i ona se „ne buni“ i iz tog razloga je ljudi često zanemaruju dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. Bolesti jetre tako imaju nerijetko podmukli tijek bez karakterističnih simptoma te tako bolest napreduje neprimjetno i uzrokuje sve teža oštećenja. Mogu biti akutne – kratkotrajne do 6 mjeseci ili kronične – sporo napreduju, godinama.

Važno je znati da je jetra najveća žlijezda u ljudskom tijelu, a ujedno i jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati pa se tako može dobrom promjenom načina života, balansiranom prehranom i ljekovitim pripravcima povoljno djelovati na uzroke bolesti.

Za sve jetrene bolesti preporučuje se uzimati najviše kalorija iz „dobrih ugljikohidrata“ poput voća, povrća, žitarica. Preporučen izbor bjelančevina je nemasno meso, posni svježi sir, obrano mlijeko, jaja i riba dok je količinu masti potrebno maksimalno reducirati, koristiti biljne masnoće popust maslinovog ulja. Hrana treba biti umjereno posoljena, jede se više manjih obroka dnevno te se pije dovoljno vode. Kao dnevna potreba tekućine preporučuje se oko 2 l (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom ili drugim napicima), a kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka i dodatne količine vode.

Alkohol je zabranjen, a pušenje se ne preporučuje. Gazirana pića kao i kavu, konzerviranu hrana, „loše ugljikohidrate“ (bijeli kruh, peciva, tjestenina, kolače, slatkiše, grickalice…) suhomesnate proizvode, prženu i pohanu hrana je potrebno izbjegavati. Svakodnevno se barem 30 minuta treba baviti fizičkom aktivnosti.

Ljekovito bilje i dodatci prehrani pomoći će u detoksikaciji jetre

Prvi u redu za čišćenje  i zaštitu jetre je plod sikavice koji sadrži djelatne stvari silimarin, silibin, silikristin te ostale flavonoide koji potiču obnovu stanica nakon oštećenja i aktivira enzime koji u jetri razgrađuju štetne tvari. Kolin sinergijski djeluje sa sikavicom te sprječava nagomilavanje masnoća u jetri i pomaže uklanjanju toksina, a ujedno ima ulogu u održavanju normalne funkcije jetre te doprinosi normalnom metabolizmu lipida. Artičoka obiluje silimarinom i cinarinom koji imaju dokazano hepatoprotektivno djelovanje. Također, vitamin E, cink i selen djeluju antioksidativno i imaju ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Za savjetovanje o pravilnoj detoksikaciji jetre i primjeni dodataka prehrani koji mogu pomoći obratite se farmaceutima u Ljekarnama srce.

Foto: Pixabay