Vodene kozice ili varicellae su jedna od najčešćih zaraznih bolesti, uglavnom kod djece u dobi od 1. do 7. godine života, a kod odraslih je njihova pojava znatno rjeđa. Uzrokovane su virusom varicella-zoster iz porodice herpesvirusa koji karakterizira svrbež (pruritus) i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji puca i pretvara se u kraste. Mjehurić se raspukne i pretvori u svijetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne i to obično u roku dva tjedna od početka bolesti.

Rijetko ostanu ožiljci, no mjehurići se mogu inficirati od češanja ili bakterijom stafilokok. Dan prije nego se pojavi osip, bolesnik može imati blagu vrućicu i osjećati malaksalost. Osip počinje sa svega nekoliko malih crvenih točkica (papula) koje se napune tekućinom stvarajući male mjehuriće (vesicule). Mjehurići se pojavljuju u skupinama; najprije na trupu, a onda se šire na ekstremitete, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Moguća je pojava i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela.

Izvor zaraze je isključivo čovjek – bolesnik koji prenosi vodene kozice kapljičnim putem ili do zaraze dođe zbog kontakta s tekućinom iz mjehurića. Osoba koja ima vodene kozice može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojave prvih mjehurića ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste. Inkubacija traje od 10 do 21 dan. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni trajni imunitet pa je rijetkost da zdrave osobe obole dvaput. Bolest se najčešće javlja u epidemijama; zimi i u rano proljeće. Najčešća mjesta gdje su zaraze moguće su u dječjim ustanovama (vrtići, dječji odjeli bolnica, škole).

Kako se liječe?

Liječenje je simptomatsko sve dok se tijelo ne riješi virusa. Djeca bi trebala ostati u kući, barem dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste (oko 14 dana). Što se tiče preparata poželjno je koristiti one na bazi zobi i kadulje, a čuvene kupke od hipermangana i tekući puderi se sve rjeđe preporučuju. Jači svrbež može se ublažiti oralnim antihistaminicima. Za snižavanje temperature preporučuju se preparati paracetamola. Važno je obratiti pozornost na čistoću tijela i posteljine te bi bilo dobro podrezati nokte kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja.

Davorka Tomičević, mag.pharm.

Foto: www.123rf.com