Vlada Republike Hrvatske je 29.3.2019. godine prihvatila amandman prema kojem će se u Republici Hrvatskoj dopustiti uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe. Pravnim osobama bit će dopušteni uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Proizvodnja će biti dopuštena samo farmaceutskim tvrtkama, ali ne i građanima. Bit će kontrolirani uzgoj i proizvodnja uz dozvolu Agencije za lijekove. Prema pravilniku Ministarstva zdravstva RH od 15. listopada 2015. u RH se može koristiti indijska konoplja u medicinske svrhe, za oboljele od multiple skleroze, karcinoma i epilepsije. Nakon rezolucije Europskog parlamenta i brojnih istraživanja Vlada smatra da je vrijeme da se dopusti uzgoj i proizvodnja u Hrvatskoj.

Potrebno će biti izraditi pravilnik kako se proizvodnja medicinskog kanabisa ne bi obavljala ilegalno. Bitno je osigurati određene sigurnosne uvjete. Cilj je stvoriti regulatorni okvir koji će omogućiti da certificirane tvrtke uzgajaju konoplju u medicinske svrhe po strogo definiranim pravilima.

Problem je bila nestašica medicinskog kanabisa na policama ljekarni, do koje je došlo zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza. Lijeka na hrvatskom tržištu trenutno nema. Liječnici su nevoljko propisivali svojim teško bolesnim pacijentima kapsule ili ulje kanabisa te su se oni snalazili na crnom tržištu gdje su takvi pripravci jeftiniji.

Imunološki zavod bio je uvezao iz Kanade želatinozne kapsule ulja kanabisa koje su se izdavale isključivo na liječnički recept. Iste su se mogle propisati pacijentima koji boluju od multiple skleroze, AIDS-a i djeci koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma. Kanabis je bio dostupan i u ljekarnama na području Osječko-baranjske županije, pacijenti su ga mogli kupovati, a ovisno o dozi cijena mu je iznosila najviše do 2500 kuna mjesečno. Trenutno nije dostupan pacijentima, u ljekarnama ga nema već godinu dana.

Mnoga istraživanja su potvrdila da medicinski kanabis može ublažiti određene vrste boli, učinkovitost u kontroli mučnine kao nuspojava kemoterapije ili zračenja kod oboljelih od raka.
Američki National Cancer Institute (NCI) središnja agencija vlade SAD-a za istraživanje raka, službeno je potvrdila djelotvornost marihuane u suzbijanju mnogih vrsta tumora. Prema njihovim tvrdnjama kanabinoidi djelotvorno uništavaju stanice raka pluća, jetre, dojke, debelog crijeva i mnogih drugih.

Marika Ćebo, mag.pharm.