Kao i svake jeseni dosad, i ove je godine u ljekarnama naglo porasla potražnja proizvoda „protiv ušiju“. Naime, povratkom u vrtiće i školske klupe povećava se vjerojatnost infestacije ovim malim neugodnim nametnicima.

Uši glave (Pediculus humanus capitis) maleni su ektoparaziti koji naseljavaju ljudsko vlasište, i to na područjima gdje je kosa najgušća – uz vrat i iza ušiju. Prenose se uglavnom izravnim dodirom glave o glavu, a njihova pojava, suprotno uobičajenom vjerovanju, nema veze s higijenom vlasišta i uvjetima života. Premda nisu prijenosnici infekcija, uši se hrane krvlju domaćina nekoliko puta dnevno te izazivaju neugodan svrbež, koji, zbog učestalog češanja, može dovesti do stvaranja ogrebotina i ranica koje se mogu inficirati.

Tri su stadija u razvoju ušiju – gnjide, nimfe (nezrele uši) i odrasle (zrele) uši. Najveći je problem riješiti se upravo gnjida, koje se uz pomoć ljepljive supstancije čvrsto zalijepe na dlaku kose.

Najčešći način rješavanja ušiju jest korištenje posebnih šampona koji u svom sastavu imaju pedikulocide kao što su permetrin ili fenotrin, dimetikon ili eterična ulja lavande, čajevca, eukaliptusa… Važno je držati se uputa o korištenju takvih šampona, no ono najvažnije jest mehanički odstraniti svaku gnjidu kako ne bi došlo do ponovne infestacije. Kao pomoć u mehaničkom uklanjanju koriste se posebni češljevi vrlo uskih zubaca, električni češljevi, a uz adekvatnu tehniku od koristi će biti i sušilo za kosu, budući da djelovanjem vrućeg zraka uš gubi vlagu, isušuje se i ugiba. Kod težih oblika infestacije ušima preporučuje se šišanje.

Iako relativno bezopasne, uši predstavljaju zdravstveni, ali i mogući društveni problem. Roditeljima se savjetuje češće pregledavati vlasišta svoje djece, ali i ostalih ukućana budući da se zaraza može proširiti vrlo brzo. Kao dodatna mjera zaštite razvijeni su i preventivni pripravci u obliku sprejeva za kosu. Svi navedeni preparati (šamponi, električni češljevi, češljevi uskih zubaca, preventivni sprejevi) mogu se nabaviti u bezreceptnom režimu u Ljekarnama srce, gdje se mogu postaviti i dodatna pitanja vezana uz ovu problematiku.

 

Nera Engler, mag.pharm.