Post-covid sindrom definiramo kao simptome koji su prisutni i 12 tjedana nakon početne infekcije Sars-CoV-2 virusom, a ne mogu biti objašnjeni nekim drugim stanjem ili bolešću.

Ne zna se točan uzrok nastanka post-covid sindroma, ali se smatra da su uzroci izravne virusne infekcije, teške sistemske upale, mikrovaskularne tromboze i neurodegeneracije, ali i prikrivena infekcija u organizmu koja dovodi do prolongiranog imunosnog odgovora.

Procjenjuje se da će 10 do 30 % oboljelih od bolesti COVID-19 i nakon akutne infekcije osjećati simptome koji traju tjednima i utječu na svakodnevno funkcioniranje. Važno je istaknuti da se post-covid sindrom ne javlja samo u osoba koje su preboljele teži oblik bolesti, već se često viđa i kod osoba koje su imale blaži oblik bolesti.

ZAŠTO SMO UMORNI POSLIJE COVID-a?

Umor nakon COVID-19 definiramo kao smanjenje tjelesnih i/ili mentalne performansi koje je posljedica promjena središnjih, psiholoških i/ili perifernih čimbenika zbog bolesti COVID-19.
Smatra se da više uzroka utječe na pojavnost umora.

Bolovi u mišićima i slabost su uobičajeni simptomi COVID-19 bolesti, a razlog je taj što virus utječe na mišiće direktnim putem i sistemski preko sustava citokina. Kod starije populacije posebno je izražen gubitak mišićne mase. Nadalje, dokazano je da Sars-CoV-2 virus napada i centralni živčani sustav gdje može poremetiti razine dopamina i serotonina što će rezultirati emocionalnim posljedicama (kognitivnim zamorom, anksiozno-depresivnim promjenama) a koji uvelike mogu doprinijeti i doživljaju fizičkog umora. Osim toga uočene su i promjene drugih neurotransmitora, primjerice acetilkolina, koji se također povezuje s umorom.

I na kraju, smatra se da sveprisutni strah, stres, tjeskoba i izolacije ljudi izazivaju posttraumatski stres te simptome ljutnje, anksioznosti i depresiji što u konačnici može doprinijeti povećanom osjećaju umora.

KAKO SI MOŽEMO POMOĆI?

• Pridajte posebnu važnost snu koji je izrazito bitan u post-covid razdoblju. Liježite u krevet neopterećeni elektroničkim uređajima poput televizora i mobitela te ne konzumirajte pića s kofeinom ili teške obroke u večernjim satima. Nesanica je jedan od češćih post-covid simptoma. Ako patite od nesanice melatonin i valerijana mogu biti od koristi. Savjetujete se sa svojim ljekarnikom oko suplemenata koji mogu pomoći kod nesanice.
• Pokušajte provoditi vježbe opuštanja, trbušnog disanja ili meditacije. S obzirom da je post-covid umor često udružen i s anksiozno-depresivnim stanjima ovakve tehnike opuštanja mogu biti od velike koristi.
• Usporite i smanjite očekivanja. Zadajte si realne zadatke koje možete ispuniti tijekom dana.
• Pazite na prehranu. Prehrana treba obilovati voćem i povrćem, zdravim masnoćama te dovoljnom količinom proteina.
• Svakako se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost, kao što su šetnje na otvorenom. Ako ste prije vježbali, povratak treba biti polagan i postepen.
• Obratite se liječniku ako osjećate simptome kao što su bolovi u prsištu ili jaču zaduhu te ako ste prije bolovali od kroničnih bolesti.

 

DODACI PREHRANI KOD POST-COVID UMORA

Talijanski znanstvenici sa sveučilišta u Padovi proveli su opservacijsku studiju na 201 pacijentu koji su patili od post-covid umora. Pacijentima su davali vitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji je uz vitamine B skupine, vitamin C, D, E, magnezij, selen, željezo, cink dodatno sadržavao i koenzim Q10 te ekstrakt Panaxa ginsenga. Nešto više od 90% ispitanika je osjetilo subjektivno poboljšanje nakon 14, odnosno 28 dana. Dokazano je da ovakvi dodaci prehrani mogu imati pozitivan sinergistički utjecaj na smanjenje kroničnog umora te povećanje kvalitete života u stanjima umora. Ljekarnici vam mogu dati korisne savjete oko upotrebe dodataka prehrani koji mogu biti od koristi u vašem osobnom slučaju.

B kompleks

Općenito, izloženost stresu, dugotrajne infekcije te kronični umor stanja su koja neodgodivo zahtijevaju dodatan unos vitamina B skupine. Ove vitamine je potrebno unositi putem hrane jer ih naš organizam ne može sintetizirati. Imaju brojne važne zadaće u našem organizmu od stvaranja energije, prijenosa živčanih impulsa, pa do zdravlja kože i kose te imunološkog i živčanog sustava.

Koenzim q10

Koenzim q10 je jaki antioksidans te sudjeluje u procesima stvaranje energije u organizmu. Zbog ova dva svojstva, ima višestruko povoljno djelovanje na naše opće stanje, fizičku sposobnost, ali i srčanu funkciju.

Magnezij

Magnezij je u ljudskom organizmu jedan od najvažnijih minerala koji sudjeluje kao kofaktor u više od 300 različitih metaboličkih procesa, među ostalim u sintezi proteina, funkcioniranju mišića i živaca te regulaciji glukoze u krvi i krvnog tlaka. Neophodan je u regulaciji transporta kalcijevih i kalijevih iona kroz stanične membrane, čime osigurava provodljivost živčanih impulsa i mišićnu kontrakciju svih mišića, pa time i srca.

Katarina Štern Kasa, mag.pharm.

Foto: Pixabay