Na prvom mjestu u svakoj kućnoj ljekarni nalazi se osnovni pribor za prvu pomoć za one situacije kada odlazak liječniku nije potreban. Posjekotine i padovi, uvijek se događaju, pogotovo u kućanstvima s puno male djece. Tako ćemo u prvoj pomoći naći: antiseptik za rane i sluznice, zavoje i komprese raznih veličina, flastere svih boja i oblika, antibiotski prašak ili gel.

Od lijekova u kućnoj ljekarni, primarno se nalaze lijekovi za bol i za snižavanje povišene temperature. Nitko se ne želi naći u situaciji da kod iznenadne zubobolje nema za čime posegnuti. Ibuprofen, paracetamol i acetilsalicilna kiselina glavni su predstavnici tih lijekova.

U slučaju prehlade i gripe rješenje simptoma predstavljaju kombinirani pripravci koji uz analgoantipiretik sadrže i komponentu za odčepljivanje nosa. Na kašalj isto treba biti spreman. Bio on suh ili produktivan, u kućnoj ljekarni uvijek je dobro imati sirup koji će dorasti zadatku.

Pri pojavi proljeva, dobro je na raspolaganju imati probiotik i aktivni ugljen. Kod proljeva i povraćanja izrazito je bitna i kvalitetna rehidracija koju se postiže rehidracijskim otopinama i solima.
Kod opeklina izazvanih suncem, uboda insekata i alergijskih kožnih reakcija korisno su antihistaminski gelovi, masti i kreme.

U kućnoj ljekarni često  se nalaze i medicinski proizvodi poput aparata za mjerenje šećera, toplomjera i tlakomjera.

Također, s obzirom na kriznu situaciju izazvanu koronavirusom s kojom se svijet suočio u kućnoj ljekarni nerijetko se nalazi  dezinficijens za ruke kao i zaštitne maske i jednokratne rukavice za sve situacije kada bi dodatna zaštita mogla zatrebati.

Pripazite na rokove trajanja i skladištenje lijekova

Posebnu pažnju, kod održavanja kućne ljekarne, potrebno je obratiti na rokove trajanja. Svi lijekovi imaju rok trajanja. I to ne samo lijekovi, nego i medicinski proizvodi pa čak i zavojni materijal. Problem koji nastaje kada nekom lijeku istekne rok trajanja je to što lijek više nema istu učinkovitost ili još gore, postao je toksičan. Zato je bitno svakih nekoliko mjeseci provoditi kontrolu rokova. Nadalje, problem se javlja i kada lijeku bacimo originalno pakiranje te nismo u stanju uopće znati kada lijeku ističe rok, stoga je potrebno lijekove čuvati u originalnom pakiranju.

Način na koji se lijekovi skladište također može biti problematičan. Većina lijekova se treba držati na suhom, tamnom mjestu na temperaturi do 25°C, a ima i onih koji zahtijevaju i niže temperature. Lijekove treba držati daleko od dohvata djece.

Brojni pacijenti smatraju da su lijekovi koje mogu kupiti bez recepta bezopasni i da za korištenje ne treba nikakva posebna uputa ili nadzor. Naravno, to nije točno i treba biti oprezan. Ako imate dodatnih pitanja vezanih za pojedine lijekove posavjetujte se s vašim ljekarnikom.

Stjepan Odak, mag.pharm.