Ne postoji univerzalna putna ljekarna koja bi se mogla kupiti i koja bi sadržavala ono što je svakome potrebno. Stoga si svako mora složiti svoju putnu ljekarnu kako bi si olakšao eventualne probleme i tegobe na putovanju. Važno je da ljekarnik porazgovara s pacijentom o njegovom zdravstvenom statusu, potrebama i destinaciji u koju putuje. Treba podsjetiti pacijente – kronične bolesnike koji boluju od visokog tlaka, dijabetesa, astme ili depresije da provjere imaju li dovoljno lijekova za razdoblje u kojem su na putu. Svakako treba savjetovati da se ponese zdravstvena knjižica, knjižica cijepljenja za djecu, te povijest bolesti za kronične pacijente. Trudnice treba upozoriti da s liječnikom provjere je li putovanje sigurno s obzirom na njihovo trenutno stanje te posebno – smiju li putovati avionom. Za putovanje s malom djecom najbolje je put tempirati u vrijeme kada spavaju, a za samu vožnju pripremiti sve potrebno za eventualne mučnine.
Svi se lijekovi moraju čuvati na jednome mjestu, u originalnoj ambalaži i s priloženom uputom za uporabu. Moraju biti spremljeni izvan dohvata djece, na temperaturi do 25˚C, zaštićeni od svjetlosti i vlage. Prilikom pripremanja putne ljekarne valja uvijek provjeriti rok uporabe proizvoda.

BOLOVI I TEMPERATURA

Kada idete na put obavezno morate ponijeti lijekove protiv bolova i temperature. Najbolji izbor je paracetamol ili ibuprofen. Za manju djecu se koriste u obliku sirupa ili čepića. Za odrasle se preporučuju u obliku tableta. Vrlo je važno dati odgovarajuću dozu lijeka, a o pravilnom doziranju, naročito kod djece se možete posavjetovati s ljekarnikom.

OPEKLINE I UBODI INSEKATA

Ako dođe do opeklina od sunca, opeklina od meduza, vlasulja te uboda ose ili pčele potrebno je u putnoj ljekarni imati preparate s antihistaminikom. Ako su u pitanju manje površine stavljaju se hladni oblozi i krema ili gel na bazi antihistaminika(dimetinden,klorpiramin), a ako je zahvaćena veća površina treba popiti antihistaminik (loratadin,cetirizin,fexofenadin)u obliku tableta ili sirupa. Ako se stanje ne poboljšava nakon korištenja obloga i uzimanja antihistaminika, potrebno je posjetiti liječnika. Za one koji više vole biljne preparate mogu koristiti kreme, gelove, sprejeve i pjene na bazi nevena, propolisa, kamilice, lavande, aloe vere, dekspantenola, hijaluronske kiseline.

POSJEKOTINE I OZLJEDE KOŽE

S obzirom na to da je koža naš najveći organ i da predstavlja prvu liniju obrane organizma, a u ljetnim mjesecima je stalno izložena vanjskim utjecajima koji za posljedicu mogu imati opekline, ranice, ogrebotine i razderotine zato bi se u putnoj ljekarni svakako trebalo naći i neko sredstvo za dezinfekciju na primjer oktenidin klorid koji se može nanositi i na sluznicu. Također bi trebali imati i preparate za brže i bezbolnije zacjeljivanje s hijaluronskom kiselinom ili dekspantenolom, sterilne gaze, zavoje i flastere, dakle sve što je potrebno za zbrinjavanje rana. Kod većih i dubljih rana treba preporučiti da se zatraži pomoć liječnika.

PROLJEV, TROVANJE HRANOM

Uslijed promjene mjesta boravka, ishrane i visokih temperatura zbog kojih se hrana brže kvari dolazi često do proljeva ili trovanja hranom. Preparati na bazi aktivnog ugljena su izvrsna pomoć kod trovanja jer u crijevima na sebe vežu otrove i smanjuju njihovo prodiranje u organizam. Ako uzimate lijekove zbog neke druge bolesti, prilikom uzimanja aktivnog ugljena potrebno je napraviti barem 2 sata razmaka od stalne terapije kako aktivni ugljen ne bi smanjio koncentraciju lijeka u organizmu. Proljevi mogu biti vrlo iscrpljujući i ponekad je potrebno uzeti lijek loperamid samo kod odraslih za smanjenje crijevne peristaltike. Svakako treba ponijeti i oralnu rehidracijsku otopinu ORS koja nadoknađuje elektrolite izgubljene povraćanjem i proljevom i probiotike koji sadrže dobre bakterije koje obnavljaju crijevnu mikrofloru.

MUČNINA

Ako patite od bolesti putovanja u ljekarni su dostupne tablete dimenhidrinata koje mogu koristiti djeca od 5 godine i odrasli. Piju se pola sata prije putovanja i ne preporučuju se vozačima. Ako ste više skloni prirodnim preparatima možete uzeti tablete ili lizalice od đumbira ili akupresurne narukvice koje su pogodne za mlađu djecu i trudnice.

PREHLADA, VIROZA

Upale gornjih dišnih putova, uha i oka vrlo su česte na putovanjima. Prejako ili krivo usmjeren klima uređaj, prehladno piće ili sladoled, propuh, ronjenje ili boravak u avionu, često završavaju tim upalama. Sprejevi s morskom vodom, fiziološkom otopinom i nazalni dekongestivi pomoći će kod začepljenog nosa, a kapi 3% vodikovog peroksida ili sprejevi na bazi ulja kod začepljenog uha. Sprejevi i pastile za grlo će pomoći kod upaljenog grla. Kod blažih upala oka se koriste kapi s biljkom vidac.

ZAŠTITA KOŽE

Preparati za zaštitu od sunca su među najvažnijim proizvodima koji se moraju ponijeti na ljetovanje. Zaštita od sunca obavezna je za sve uzraste i za sva odredišta. Treba izbjegavati sunce između 10 i 16 sati kada je najveće UV zračenje. U ljekarni se možete posavjetovati o izboru preparate za sunčanje ovisno o tipu kože. Postoje sredstva u obliku krema sprejeva, tekućina, gelova s različitim UV faktorom. Kreme za sunčanje važno je nanijeti na kožu pola sata prije izlaganja suncu. Ovisno o tipu kože, treba koristiti proizvode s prikladnim zaštitnim faktorima. Pritom treba pripaziti da se ne zaborave namazati i koljena, vrat, uši, nos i usne, pa je dobro imati i stik sa zaštitnim faktorom. Za one koji više vole biljne pripravke treba biti oprezan kod korištenja kantariona jer je on blago fototoksičan. To znači da pod utjecajem ultra-ljubičastih zraka (UV zraka) može oštetiti kožu. Kantarionov macerat koristi se uglavnom nakon sunčanja.

PRIBOR ZA PRVU POMOĆ

Pribor prve pomoći bi trebao sadržavati flastere različitih veličina, sterilne komprese i zavoj, antiseptičko sredstvo u obliku spreja koje vrlo jednostavno i bezbolno nanesete na ranu kako biste je isprali i spriječili zagađenje mikroorganizmima, škarice, pincetu, i toplomjer.

OSOBNA HIGIJENA

Svakako na putovanje treba ponijeti i sve potrepštine za osobnu higijenu. Koža, kosa i nokti izloženi su jačim i češćim oštećenjima nego uobičajeno, pa je dobro putnu ljekarnu obogatiti losionima, uljima, hidratantnim kremama i termalnom vodom u obliku spreja za njegu i obnovu kože nakon sunčanja. Na putovanju također treba obratiti pozornost i na higijenu ruku, dostupni su antiseptici za ruke u obliku maramica, gela i losiona koji stanu u svaku torbu.

Tatjana Buha, mag.pharm.