Imunitet je medicinski pojam koji označava sposobnost organizma da se odupre i obrani od infekcija, bolesti ili druge biološke ili kemijske opasnosti.

Pad imuniteta je smanjena sposobnost organizma da se odupre određenoj infekciji ili toksinu. Kada je organizam oslabljen, nema više sposobnosti da se antitijela bore s vanjskim uzročnicima kao što su virusi, bakterije i gljivice.Imunološki sustav štiti tijelo od velikog broja uzročnika bolesti. Imunitet je dobra brana bolesti prema određenim vanjskim uzročnicima. Ne jačamo ga trenutno ili kada bolest nastupi, već je dobro kontinuirano raditi na njegovu očuvanju.

Imunološki sustav sastoji se od složene mreže stanica i organa koji sudjeluju u imunosnim reakcijama tj. u obrani tijela od “stranih” napadača. Organi imunološkog sustava su koštana srž, timus i limfni čvorovi.

Postoje dvije osnovne vrste obrambenih mehanizama:

-nespecifični (urođeni) imunitet, djeluje i bez prethodnog dodira s određenim antigenom i usmjeren je protiv svih uzročnika koji ulaze u organizam

-specifični (stečeni) imunitet, koji može biti stečen aktivno ili pasivno, te stečen umjetnim ili prirodnim putem.

Simptomi pada imuniteta

Kada se naruši imunitet neki simptomi ukazuju na to da je oslabljena obrambena moć organizma, javlja se alergija, česte infekcije i prehlade, kronični stres i umor, proljev, dehidracija, česte upale grla i prehlade.

Slab imunitet se može primijetiti i po izgledu kože, noktiju i kose. Kosa je beživotna, nema sjaja, slabi i krhki nokti, suhoj i problematičnoj koži. Pojava herpesa na usni često je simptom oslabljenog imuniteta.

Ako ste često bolesni, imate česte upale grla jasan je znak pada imuniteta.

Bakterijske infekcije zahtijevaju uglavnom liječenje odgovarajućim antibioticima, dok kod virusnih treba pustiti da se organizam izbori sam, uz savjet dosta odmora i piti čajeve.

Oslabljen imunitet podložan je ponovnim infekcijama.

Uzroci pada imuniteta

U većini slučajeva slab imunitet može biti izazvan lošim životnim navikama: stres, nedovoljna tjelesna aktivnost, konzumacija alkohola,  pušenje, loša prehrana i pretjeran fizički napor. Kada uzročnik bolesti dođe u organizam, imunitet se aktivira, a ako se ne uspije izboriti nastupa bolest.

Liječenje pada imuniteta:

-prepoznati simptome

-riješiti se loših životnih navika: slatkiša, alkohola, cigareta, masne hrane,

-hraniti se zdravo, konzumirati svježe voće i povrće, jaja i mliječne proizvode

-konzumirati namirnice koje su dobre za jačanje organizma kao što su bijeli luk, propolis, med, đumbir, limun, cikla i slično

-spavati dovoljno kako bi se organizam odmorio

-vježbati i biti fizički aktivan

-koristiti preparate za jačanje imuniteta: vitaminsko-mineralni preparati (vitamin C, E, A, B6, B12, folna kiselina, cink, željezo, selen), beta-glukan, preparati s Echinaceom

 

Zdravim načinom života i kontinuiranim čuvanjem našega zdravlja jačamo imunitet te smo manje podložni bolestima.

Marika Ćebo, mag.pharm.