Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 7 do 10 posto stanovništva pati od sezonskih alergijskih hunjavica. Iako peludna zrnca drveća, trava i korova čine samo mali udjel ukupnog broja čestica u atmosferi, ona su najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava. Prvo se najčešće pojavljuje vodenasti sekret koji curi iz nosa, a javlja se i iritantan svrbež nosa i crvenilo očiju. Kod alergijskog rinitisa pacijentima se savjetuje da uzimaju oralne antihistaminike, nazalne dekongestive, ali do sedam dana.

Antihistaminici su lijekovi koji inhibiraju djelovanje histamina na H1 receptore. Sprječavanjem djelovanja histamina koji se oslobađa kod alergija ublažavaju se simptomi poput nosne sekrecije, kihanja i svrbeža. U Ljekarnama Srce su u slobodnoj prodaji dostupni bezreceptni lijekovi Loratadin, Feksofenadin i Cetirizin u obliku tableta koje se koriste po jedna dnevno.

Peludni kalendar dostupan je i na OS i Android aplikacijama

Također, savjetuje se ispiranje nosa morskom vodom ili nekom fiziološkom otopinom dok se pacijente s jakim tegobama savjetuje da odu liječniku. Farmaceuti pacijentima koji već imaju terapiju objasne kako pravilno uzimati lijekove i da trebaju pratiti peludni kalendar koji je sada dostupan i u iOS i Android aplikacijama.

Osim proljetnih alergija uzrokovanih peludnim zrncima čak 20% ljudi pati od alergije na sunce. Ta se alergija pojavljuje naglo kao sitni čvorići ili mjehurići uz svrbež. Za ovaj oblik preosjetljivosti odgovorne su UVA i UVB zrake. Preventivno se preporučuje korištenje krema koje sadrže zaštitni faktor. Kada je već došlo do alergije na sunce za ublažavanje se koriste oralni i lokalni antihistaminici. Farmaceuti savjetuju pacijente kako odabrati najprikladniji preparat s obzirom na tip kože i kod jako osjetljivih osoba preporučuju korištenje dodataka prehrani koji štite kožu od oštećenja.

Mnogi dodaci prehrani mogu pomoći kod prevencije i ublažavanja simptoma alergije, a to su:

• beta-karoten koji se unosi 4-6 tjedana prije sunčanja zato što štiti kožu i pomaže koži adaptirati se na sunce
• astaksantin, koji se uzima 4-6 tjedana prije izlaganju suncu, sprječava promjene na koži izazvane UVA zrakama a to znači da ima preventivni učinak na alergije i na fotostarenje kože
• ulje crnog kima koji je prirodni antihistaminik i treba ga početi uzimati par mjeseci prije polinacije
• kvercetin koji je bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim, antihistaminskim i protuupalnim djelovanjem,
• Kalcij i vitamin C koji smanjuju lučenje histamina i potiču njegovu razgradnju
• biljka kozlinac koja potiče eliminaciju alergena i pritom smanjuje alergijske simptome
• probiotici jer zdrava i uravnotežena crijevna mikroflora smanjuje pojavu alergija

Tatjana Buha, mag. pharm.

Photo: Designed by iconicbestiary / Freepik