Promjene godišnjih doba, posebice prelazak zime u proljeće često je okidač za međusezonske prehlade. Glavni simptomi proljetnih prehlada, i upravo oni uz pomoć kojih možemo razlikovati prehlade od proljetnih alergija, su kašalj, koji se rijetko javlja kod alergija, začepljenost nosa, bolovi u grlu, promuklost, a ponekad i blago povišena tjelesna temperatura. Kako si možemo sami pomoći u olakšavanju tegoba i to uz pomoć pripravaka poput čajeva i sirupa?

Prehlada je blaži oblik akutne virusne upale gornjeg dijela dišnog sustava. Budući da ne postoje učinkoviti antivirusni lijekovi za liječenje prehlade, liječenje se svodi na ublažavanje simptoma. Prehlada je samoizlječiva nakon prosječno četiri do sedam dana, a u nekih bolesnika respiratorni simptomi mogu trajati i do dva tjedna.

Pored široke palete bezreceptnih analgetika, sirupa, čajeva i kapi za nos namijenjenih liječenju simptoma prehlade, u Ljekarnama srce dostupni su i galenski pripravci izrađeni iz supstanci visoke kvalitete i čistoće prema propisima Farmakopeje i drugih priznatih ljekarničkih propisa.

Jedan od njih su Kapi za inhalaciju na bazi mentinog i eukaliptusovog eteričnog ulja. Primjenjuju se inhaliranjem, s vodom ili utrljavanjem na kožu prsa, što posljedično vlaži iritiranu sluznica nosa i grla te olakšava izbacivanje sekreta iz nosa. Proizvodi s mentolom i eteričnim uljima ne smiju se koristiti kod djece mlađe od 2 godine za koje je pak naročito prikladan Čaj korijena bijelog sljeza za ispiranje upaljene sluznice nosa. Čaj se ispravno pripravlja preliven hladnom vodom tijekom pola sata. Zahvaljujući visokom sadržaju sluzi, Sljezov sirup umanjuje spazam mišića u dišnom sustavu čime ublažava suhi, nadražajni kašalj te pomaže kod promuklosti i upale usne šupljine. Sličan učinak imaju Čaj islandskog lišaja i Sirup trputca koji stvaraju zaštitni sloj na sluznici usta i ždrijela te tako reduciraju refleks kašlja. Kod bolnog i upaljenog grla preporuka je grgljati Čaj od kadulje. Ako je prisutna blago povišena temperatura, od pomoći mogu biti Čaj bazga ili Čaj lipa koji djeluju dijaforetski (potiču znojenje), a sastavni su dio i Čaja protiv prehlade. Pritom je važno paziti na adekvatnu hidraciju organizma, tj. unos dovoljne količine tekućine (dvije litre dnevno).

Ako nakon sedam dana pravilne upotrebe pripravaka za samoliječenje ne dođe do poboljšanja simptoma, potrebno je obratiti se liječniku.

Ivona Pepić, mag.pharm.