Trčanje pripada skupini aerobnih tjelesnih aktivnosti tijekom koje se energija za pokretanje mišića dobiva biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika. Aerobne aktivnosti preporučljive su za očuvanje zdravlja jer se njima tijelo osposobljava za što veću dopremu kisika stanicama što im omogućuje bolju funkciju. Zdrave kosti, jaki mišići, zdrav kardiovaskularni i respiratorni sustav, vitka linija i manjak stresa samo su neke od blagodati koje pruža trčanje.

Kako bi se dodatno naglasila važnost trčanja, svake se godine u nedjelju koja je najbliža 8. studenom obilježava Svjetski dan trčanja.

Kardiovaskularni aspekti trčanja

Trčanjem umjerenog intenziteta u trajanju od 30 minuta dnevno, barem tri puta tjedno, dugoročno se poboljšava rad kardiovaskularnog i respiratornog sustava. Dolazi do jačanja srčanog mišića, stijenke mišića postaju deblje i čvršće što omogućava “pumpanje“ većeg volumena krvi. Posljedično se smanjuje i broj otkucaja srca u mirovanju, tj. puls. Zbog povećanog volumena krvi koja tijekom trčanja cirkulira tijelom, stijenke arterija postaju elastičnije što je ključno za održavanje normalnog krvnog tlaka. Stvara se veći broj eritrocita (crvenih krvnih stanica) čime se povećava transport kisika do svih stanica, a time i normalna funkcija svih organa. Trčanje također inducira angiogenezu, odnosno stvaranje novih krvnih žila, uključujući i kapilare oko alveola u plućima koje se granaju te tako osiguravaju bolju izmjenu kisika i CO2, tj. bolje disanje. Uslijed bržeg protoka krvi, tj. bolje cirkulacije i kroz periferne kapilare, ublažava se problem hladnih ekstremiteta (ruku i stopala). Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology tvrdi da svega 5-10 min dnevno značajno smanjuje smrtnost od KV-bolesti, ali i sveukupnu smrtnost.

Trčanje i imunitet

Studije ukazuju da lagano/umjereno trčanje dugoročno reducira rizik za infekcije – kako se to događa? Limfni sustav dio je imunološkog sustava tijela s dvije osnovne zadaće: održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina i proizvodnja protektivnih imunoloških stanica za obranu od infekcija. Trčanje potiče učinkovitiji protok limfne tekućine dostavljajući tako leukocite (bijele krvne stanice), makrofage, imunoglobuline i određena protutijela u kontakt s bakterijama, virusima i gljivicama. Time se iz tijela eliminiraju štetne tvari što je ključno za zdravlje.

Prevencija osteoartritisa

Osteoartritis nastupa kada se hrskavica koja štiti zglobove počne trošiti. Budući da hrskavica nema vlastitu prokrvljenost, hranjive tvari mora dobiti iz zglobne tekućine koja ju okružuje. Fizička aktivnost, tj. trčanje, osigurava učinkovitiju dopremu nutrijenata u područje zgloba, a time i njegovu funkcionalnost. Tome u prilog idu rezultati studija koje su zabilježile značajno manje mišićno-koštanih nepravilnosti trkača u odnosu na pojedince koji nisu fizički aktivni.

Gubitak suvišnih kilograma

Istraživanja američkih znanstvenika pokazuje kako su i hodanje i trčanje povezani sa smanjenjem tjelesne mase, ali je trčanje mnogo učinkovitije u iskorištavanju ugljikohidrata i masti kao izvorima energije. Dugotrajnost, ali niži intenzitet aktivnosti rezultiraju pojačanim iskorištavanjem masti iz tijela. Potvrđeno je da je gubitak 1000 kcal tjedno povezan sa značajnim smanjenjem rizika sveukupne smrtnosti od 20-30%.

Utjecaj na raspoloženje

Pored svih pozitivnih učinaka na tijelo, još važniji je utjecaj trčanja na psihu. Postoje neposredne dobrobiti, u vidu boljeg raspoloženja i euforije odmah poslije treninga te dugoročne, u vidu trajnog smanjenja negativnog raspoloženja. Dugotrajna aerobna aktivnost, u kakve spada rekreativno trčanje, potiče lučenje endorfina – hormona kojeg kolokvijalno nazivamo i hormonom sreće. Trčanje tako posljedično suzbija osjećaje tjeskobe i anksioznosti te povećava emocionalnu stabilnost. Istraživanja su potvrdila da osobe koje redovito vježbaju imaju puno bolje reakcije na stresne situacije i lakše se nose sa svakodnevnim izazovima. Može se slobodno reći da trčanje predstavlja svojevrsni “ispušni ventil“, a osim toga razvija motivaciju, upornost, disciplinu.

Trčanje je doista jedna od najprirodnijih ljudskih aktivnosti kojom se moguće baviti bilo gdje te ju prilagoditi dnevnim obvezama, a za koju su potrebne jedino kvalitetne tenisice i dobra volja. Kao najučinkovitija i najzdravija fizička aktivnost za naše fizičko, ali i psihičko zdravlje, trčanje je jedan od ključnih čimbenika za smanjivanje rizika od kroničnih oboljenja. Zato, tenisice na noge i zajedno potrčimo prema zdravlju.

Ivona Pepić, mag.pharm.