Sunce je dobro za kožu i ljudski organizam najviše zbog sinteze vitamina D, ali također nije bezopasno. Odgovarajućom zaštitom svih dobnih skupina mogu se spriječiti neželjene posljedice poput crvenila, opeklina, alergijskih reakcija, ali i onih trajnijih poput hiperpigmentacija i prijevremenog starenja kože. Na tržištu postoje kvalitete kreme i losioni s različitim zaštitnim faktorima (SPF) koji predstavljaju stupanj zaštite kože od opeklina. Primjerice, zaštitni faktor 30 označava da se na suncu možemo izlagati 30 puta dulje, nego što bismo mogli bez zaštite. Znači, ako bez ikakve zaštite na suncu možemo biti pola sata, a da ne izgorimo, koristeći proizvod sa SPF 30 možemo pomnožiti to vrijeme s brojem 30, kako bismo dobili vrijeme za sigurno izlaganje suncu. Kožu je potrebno zaštititi ovisno o fototipu kože.

  • Fototip 1 – svijetla koža i kosa, plave oči, koža uvijek nakon 5-10 min dobije opekline, a pri sunčanju je uvijek crvena. Potreban visok zaštitni faktor SPF 50+
  • Fototip 2 – svijetla koža, plave ili zelene oči, koža često tamni i uvijek pocrveni. Potreban visok zaštitni faktor SPF 50+
  • Fototip 3 – tamnija put i kosa, tamnijoj boji kože prethodi crvenilo. Potrebna zaštita SPF 30, a potom SPF 15
  • Fototip 4 – tamnija put i kosa, koža brzo tamni i nikad ne pocrveni. Potrebna zaštita SPF 20, a potom SPF 10.
  • Fototip 5 i fototip 6 – osobe tamnije rase i mediteranskog tipa kože. Potrebna zaštita s manjim zaštitnim faktorima.

Sredstva za zaštitu od sunca trebala bi biti vodootporna te je većina na tržištu danas takva, a razvojem tehnologija dolaze i preparati koji se nanose jednom dnevno te ih nije potrebno ponovno nanositi osim ako se pri tuširanju tijekom dana koriste proizvodi koji sadrže sapun.

Uz odgovarajući preparat potrebno je koristiti odgovarajuću odjeću. Za djecu i populaciju koja koristi određene lijekove (poput imunosupresiva) postoji i odjeća s UV zaštitom, kape, sunčane naočale, i naravno, izbjegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 sati.

Vedrana Bugarin, mag. pharm.